TEGYÜK ÖSSZE A KEZÜNKET

miközben serényen imádkozunk és teljes szívünkből reméljük, hogy a helyi adók a közeljövőben nem lesznek 'központosítva'.

 

Alsónémedin 2010-ben az átengedett központi adókkal együtt ez 540 millió forint volt. Ez a pest megyei egy főre eső átlag (43 ezer) jóval magasabb mint duplája, több mint 100 ezer Ft / lakos. (forrás: Forman Balázs 2008) Enyhén szólva nem kis fejtörést okozna, ha megváltozna a helyi adókkal kapcsolatos szabályozás. Lenne mit osztani-szorozni, legfőképp lehúzni. Ez a 'fenyegetés' nehéz dilemma elé állítja az Önkormányzatot. A 2010-es maradványból és a 2011-es szabad tartalékból esetleg törlessze korábban az ABÉVA 800 milliós kötvényét (iskolabővítés és tornacsarnok beruházás) - csökkentve a későbbi kamatterheket - ráadásul az utóbbi napokban a forint is markánsan erősödött az euróval szemben.

 

Merjenek-e belevágni a faluközpont rendezésébe és az egészségcentrum megépítésébe a volt tejüzem területén? Ugyanakkor nyakig ülünk a fekáliában, nem tűrne halasztást a szennyvízkezelő bővítése és korszerűsítése sem. Az Airvac mindent megtesz, de részben a túlterheltség miatt komoly kihívásokkal küzdenek.A fenti képen látható 'jelenség'-ről Kozma Miklós Úr az alábbiakat nyilatkozta:

...Nem véletlenül próbálom minden fórumon erőltetni a tisztító bővítését, korszerűsítését.
Jelen körülmények kötött nem lehet többet tenni.
Január közepén a horgászok jelentettek fel bennünket az illetékes Vízügyi Igazgatóságnál, a Környezetvédelmi Felügyelőségnél hasonló okok miatt.
Még aznap mindkét hatóság megjelent, szemrevételezték, mintát vettettek, jegyzőkönyvet vettünk fel.
Ami jó, hogy nem marasztaltak el bennünket, ugyanis azon kívül, hogy valóban nem szép látvány, ’hál Istennek nem okoz kárt a vízben, a környezetben.
Ezek után, felvettem a kapcsolatot egy céggel (VízTec Kft.), akik biológiai vizsgálatokat végeztek a reaktorokban, és az ő ajánlásukra egy plusz vegyszert kezdtünk adagolni, minek következtében a nem kívánatos baktériumok száma drasztikusan lecsökkent, ezzel javult a szennyvíz ülepedési képessége, javult a tisztítás hatásfoka, de a habot nem tudta eltüntetni.
Két problémánk van, amivel jelen helyzetben nem tudunk mit kezdeni:

 

-Bár nappal a levegő hőmérséklete kellemesen meleg, de a szennyvíz lebontását végző baktériumok teljes hatásfokú működőképességéhez szükséges 12 C fokot még nem érte el a szennyvíz. Ez reményeim szerint napokon belül bekövetkezik.

 

-A másik –amit te is nagyom jól tudsz- az a telep túlterheltsége, illetve, hogy a beérkező szennyvíz mennyisége nem egyenletesen oszlik el a nap 24 órájában, ami időlegesen külön túlterhelést okoz.

 

Ezeken a gondokon már tényleg csak az új tisztító segíthet, amiért mindenkitől azt kérem, hogy a megvalósulása érdekében tegye meg, amit lehetősége szerint megtehet....A szennyvízkezelő önerőből, akár önmagában a 2011-es költségvetésben még fel nem használt 604 milliós tartalékból is kivitelezhető lenne. Ebben az esetben elkerülhető volna a több évtizedre szóló drasztikus lakossági szennyvízdíj ár emelése.

A szennyvízkezelő pályázat felülvizsgálatára - ahogy a templom körüli díszburkolattal kapcsolatban is - munkacsoport alakult és 2011. január 25-e volt a határidő, de a mai napig nem sikerült állást foglalni az ügyben.