Ezt a tiszteletkört már Rozgonyi Erik Címzetes Főjegyző Urunkkal már lefutottuk és ha nem is könnyen, de végül megkaptuk a személyes adatok kivételével a közérdekű adatszolgáltatás formájában a zárt ülések jegyzőkönyveit is. Most Percze Tünde Jegyző Asszonyunkkal vagyok kötélhúzásban

, mivel csak köti az ebet a karóhoz: csak a zárt ülésen hozott döntéseket kívánja a személyes adatok kivételével kiadni. Ráadásul a tíz évnél régebbi zárt ülések esetében is. Itt kell hozzátenni, hogy Rozgonyi Úrral sem jutottunk teljesen dűlőre, mert a pgm és képviselők nevei is ki voltak húzva a jegyzőkönyvekből, de mivel ők közszereplők, így a nevük is nyilvános lett volna. Szerintem.

Mi az ördögért is van szükség a nyilvánosságra?

Fogarasi József nagyon szabatosan foglalta össze:

"A helyi önkormányzati képviselők szabad mandátumára, a képviselői visszahívás intézményének hiányára, valamint arra figyelemmel, hogy a képviselő-testület feloszlásának kimondása tárgyában helyi népszavazás nem rendelhető el, az önkormányzati testületek ülései nyilvánosságának törvényi biztosítása és garantálása a helyi önkormányzás egyik különös, egyben alapvető jelentőségű kérdése."

forrás: http://www.magyarpolgarmester.hu

Ok, de akkor mi nem ismerhető meg a zárt ülés jegyzőkönyvéből?

Szerintem:

A személyes adatok

Ezt nem is kell külön magyarázni, a személyes adatok védelme prioritást élvez a nyilvánossággal szemben: szociális segélyek, stb.

A minősített adatok

Ez is eléggé logikus.

"A közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat nem ismerhető meg, ha az a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti minősített adat. A közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jogot - az adatfajták meghatározásával - törvény:

a) honvédelmi érdekből; 
b) nemzetbiztonsági érdekből;
c) bűncselekmények üldözése vagy megelőzése érdekében;
d) környezet- vagy természetvédelmi érdekből;
e) központi pénzügyi vagy devizapolitikai érdekből;
f) külügyi kapcsolatokra, nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokra tekintettel;
g) bírósági vagy közigazgatási hatósági eljárásra tekintettel;
h) a szellemi tulajdonhoz fűződő jogra tekintettel

korlátozhatja."

Döntés megalapozását szolgáló adatok

Ez is logikus, mert például kaphat a pgm értékhatárral felhatalmazást egy beszerzésre vagy eladásra és ha a másik fél megismerhetné a konkrét felhatalmazást, azzal sérülne az önkormányzat üzleti érdeke. Ezért nem kaptam meg korábban - egyébként jogosan - a Suzuki Ullmann telephely értékbecslését. Valószínűleg olyan alacsony forgalmi érték szerepel benne, hogy hülye lenne bárki a meghirdetett értéken megvenni.

Az adatvédelmi szakértő pontosan elég pontosan határozza meg, hogy miről is van ebben az esetben szó:

"Egy közfeladatot ellátó szerv döntési mechanizmusát, eljárását védeni kell. A szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat nyilvánosságát indokolt korlátozni. A szabályozás különbséget tesz aszerint, hogy a döntési eljárás még folyamatban van-e, vagy a döntést már meghozták.

Amennyiben a döntési eljárás folyamatban van, a döntés megalapozását szolgáló adat fő szabály szerint a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános, de az adatot kezelő szerv vezetője engedélyezheti az idő előtti nyilvánosságra hozatalt.

Ha a döntést megszületett, a döntést megelőzően keletkezett adatok fő szabály szerint nyilvánosak, azonban az adatok megismerésére irányuló igény elutasítható, amennyiben a szerv törvényes működési rendjét vagy feladatának független ellátását az adat kiadása veszélyeztetné. A szerv köteles bizonyítani, hogy indokolt az adatok további titokban tartása.

A döntés egyébként nyilvános, amennyiben a korábban tárgyalt kivételekbe nem sorolható be."

forrás: http://www.adatvedelmiszakerto.hu

 

No meg itt van a Belügyminisztérium 2010-es módszertani ajánlása is:

 


 

Summa summarum, majd a bíróság eldönti...

 

feladó Civil Kapocs Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
címzett "Dr. Percze Tünde" < Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. >
dátum 2012. február 15. 10:32
tárgy Fwd: Közérdekű adatigénylés 2012. 01. 23.

 

Tisztelt Jegyző Asszony!

 

Kérem, hogy a SZEMÉLYES ADATOK KIVÉTELÉVEL bármilyen módon tegye lehetővé a  2012. január 23-án küldött adatigénylésemben 2-es pontként szereplő, Alsónémedi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének tíz évnél régebbi zárt ülések jegyzőkönyveinek tartalmának megismerését!

Az adatszolgáltatás elmaradása esetén, a jogvesztő határidő előtt bírósági keresetet fogok benyújtani.

 

Üdvözlettel:

 

Juhász Zoltán