Az 'átkos'-ban egyben biztosak lehettünk: minden dolog az illetékes elvtárshoz tartozik. Ő mondott A-t vagy B-t. Az illetékes elvtárs mindig megmondta a tutit és az úgy is volt. Itt nagyjából vége is a leváltott módszer a pozitívumainak.

Manapság bárki bárhogy gondolkodhat, szinte bármit el is mondhat vagy le is írhat. A vicces az, hogy ebben a fene nagy szabadságban még az egyes bíróságok is verselemzés-szerűen hoznak egymásnak teljesen ellentmondó döntéseket, pedig a törvényeket elvileg csak egyféleképpen lenne ildomos értelmezni. Úgy a törvényalkotó nem az egyszeri költőt idézné, akinek túlelemezték a költeményét : gondolta a fene!

2011 tavaszán - majd ősszel is - közérdekű adatszolgáltatás kötelezése ügyében keresetet nyújtottam be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ősszel beadott keresetet a PKKB illetékesség hiányában a kereset áttételéről döntött a Dabasi Városi Bírósághoz. A tavasszal beadott kereset elsőfokú ítélethirdetése előtt külön megkérdeztem az eljáró bírónőt, hogy a kereset esetében a PKKB illetékességéhez fér-e bármilyen kétség. A válasz: 'a PKKB illetékességéhez nem fér kétség' volt.

Ezen felbátorodva és tudva, hogy Dabasi Városi Bíróság biztosan nem lehet illetékes: fellebbeztem a 2011 ősszel beadott keresetem áttétele ellen. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék viszont helybenhagyta a 2011 ősszel beadott keresetem áttételét a Dabasi Városi Bíróságra. Érdekes.

Tudva, hogy a Dabasi Városi Bíróság közérdekű adatokkal kapcsolatos keresetben biztosan nem lehet illetékes, nagyon kíváncsi voltam, hogy mit fognak ebből kihozni. A Dabasi Városi Bíróság nem okozott meglepetést: illetékesség hiányában áttette a keresetet a Budakörnyéki Bírósághoz.

Az eljáró bíróságok ellentmondó indoklásaiból nagyszerű geget lehetne összeállítani, ahogyan magyarázzák, hogy én együgyű állampolgár mit, mikor és hogyan értelmeztem félre - amit minden bizonnyal egyes hírportálok szívesen át is vennének - de az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat nem célom rombolni.

Lényegében háromféle (egy másodfokú) döntés született egy végtelenül egyszerű kérdésben: melyik bíróság az illetékes?

Egy viszont nagyon biztos: a bíróságok illetékessége manapság egyáltalán nem biztos.