"...ha majd kivágtad az utolsó fát, és megmérgezted az utolsó folyót,
kifogtad az utolsó halat, rájössz, hogy a pénz nem ehető..."

Az Alsónémedi szemétbányáról készített dokumentumfilmünk címét a fenti indián mondás ihlette. Sajnos a tények feltárásánál nem sokkal többet tehetünk, de végre tiszta vizet kellene önteni a pohárba. A film elkészítéséhez több, mint húszezer oldalnyi iratot digitalzáltunk az Alsónémedi Önkormányzatnál és a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél.

A 2005 előtti képviselő-testületi zárt ülések jegyzőkönyvek nyilvános részeit sajnos nem sikerült megkapnunk, ezért Alsónémedi Önkormányzata ellen a közérdekű adatszolgáltatás kötelezése ügyében egy újabb bírósági keresetet nyújtottunk be. Ettől függetlenül sikerült annyi tényt feltárni, időrendben és logikailag összerendezni, ami a tisztánlátáshoz elegendő. A HM Térképészeti Kft. és a Földmérési és Távérzékelési Intézet térképészeti fotói és műholdfelvételei egyértelműen bizonyítják az 1950 és 2005 közötti időszakban történteket.

A lerakó térképészeti fotói: az 1950-es kiinduló állapot és végeredmény 2005-ben

A hitelesség és a részrehajlás elkerülése érdekében Dr. György Balázs és Vincze József Urakat is felkértük, de nem vállalták a szereplést. Pedig szerintünk ennyivel minimum tartoztak volna a választóiknak, nem kevésbé az utókornak. Talán néhány kérdésre sikerült volna racionális magyarázatot adniuk, hogy korábban mit-miért vagy miért-nem tettek, de nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A tények feltárása nem mindig kényelmes és sokszor elég hálátlan feladat. Mi sokkal fontosabbnak tartjuk a tisztánlátást a megalkuvásnál. Töretlenül hiszünk a nyilvánosság erejében és az olvasók/nézők józan ítélőképességében. A tények feltárása talán segít majd mindenkinek tisztábban látni és megérteni a történteket, de a végső következtetést úgysem mi fogjuk levonni, hanem ki-ki saját magában.

Itt is szeretnénk köszönetet mondani a segítőknek, együttműködőknek, Dimitrov Péternek az átadott iratanyagért és Józan Sándornak a korabeli videofelvételekért és utoljára, de elsősorban az Ökotárs Alapítványnak, mert a támogatásuk nélkül nem tudtuk volna megvalósítani ezt a projektet.