KEZDŐLAP HACKATHON 2012. 11. 21. Pénzügyi Bizottság ülése

Bő két év alatt  VÉGRE ELJUTOTTUNK ODÁIG, hogy a településünk kivételesnek számító adóerő-képességéből adódó kedvező anyagi helyzetéről már nyíltan lehet beszélni. Ez persze nem azt jelenti, hogy felelőtlenül, pazarló módon kellene gazdálkodni. Eddig nem is úgy néz ki a dolog, de azért szerintem előfordult néhány pitiánernek nevezhető túlkapás vagy inkább szánalmas tétel is a rendszerben, mint a félévenkénti 500 forint szedése fénymásolópapírra az iskolában.

Sokszor volt olyan is, hogy tényleg nevetségesen kis összegekről elhúzódóan folyt egy-egy ülés. Ettől eltekintve biztos lehetne találni egy-két nagyobb összegű, ár-érték arányban nem összepasszoló dolgot, de annak az forrásai nem helyben keresendők. Az önkormányzat nem rendelt olyan méregdrága tanulmányokat milliókért például 'A vidéki kutyatartás előnyei'-ről, amiben valaki - természetesen szalvétára, kézzel írva - szépen kifejtette volna, hogy a kutya az ember mekkora barátja és a kutyatartás komoly előnyökkel jár a polgárok személyes biztonságára és biztonságérzetére is. Azok a régebben rendre, axiómaszerűen ismétlődő nevek, mint a Novum Fórum és Br-Bau, eltűntek a szállító naplókból.

 

Sok előrelépés történt - fehérítés ügyben - a civil szervezetek támogatásában és a hallottak szerint az ASE gazdálkodásában is. Ez némileg a nagypolitika érdeme is, mert ezt a 'fehéredést' részben  a támogatási környezet megváltozása indukálta, részben az önkormányzat várta el joggal. A tornacsarnok-használat feltételeinek 'tisztába tétele' is ebbe az irányba mutat, bár ezen kisebb értelmezési vita alakult ki az ülésen.

A minket érintő finanszírozási változásokról csak annyit, hogy az adóerő-képességünk miatt komoly lesz az elvonás, de szerencsére nem akkora, hogy ezt ne lehessen kezelni. Az adóerő-képesség alapján korrigált finanszírozás megszünteti az iparűzési adóparadicsomokat. Korábban volt olyan település ahol 0% volt az IPA kulcsa, ezért a tömegesen bejelentett vállalkozások nagyon komoly gépjárműadót fizettek. Szerintünk az IPA bevétel nominálisan jövőre nálunk azonos kulcs maghagyása mellett még nőhet is, mert a nagy árbevételű adózók korrigált adóalapját nem csökkenti majd teljes egészében az elábé. Nagy árbevételű vállakozás pedig, nálunk hál' Istennek több is van. Jövőre viszont már egész évet érinti a tornacsarnok építéséhez korábban igénybe vett külső forrás kamatain felül a tőketörlesztése is. Mindennek ellenére van/lesz forrás a fejlesztések folytatására, a pályázati forrásokhoz szükséges önerő biztosítására. Ebből is látszik, hogy sok tekintetben milyen kedvező helyzetben vagyunk. Reméljük így is marad!

Meghívó és előterjesztések >>>