movie75 document98 business62 business62 paper101 documents15  breakfast13 jarokelo transport305 1 archery6  network73  navigation9 question28  file148   info24

"...A Szomszédünnep célja, hogy a városokban, ugyanazon a szűk területen belül, mégis egymástól elszigetelten élő emberek, akik nap mint nap egymás mellett szállnak be az autóba munkába induláskor, akiknek egy iskolába járnak a gyermekeik, akik ugyanabban a parkban futtatják a kutyáikat, akik minden nap ugyanabban a boltban vásárolnak be munka után – egyszóval a szomszédok, akik látásból már jól ismerik egymást, szót váltsanak egymással.

Az első közös együttlét során talán csak azt sikerül elérni, hogy az egy lakóközösségbe tartozó emberek ezután már köszönjenek egymásnak, vagy egymásra mosolyogjanak – de nem elképzelhetetlen, hogy kiderül, hogy a szomszédban egy matektanár lakik, aki szívesen vállal korrepetálást, netán egy vízvezeték szerelő, vagy egy idős úr, akinek jól esik, ha néha segítenek neki a bevásárlásban.... " www.szomszedunnep.hu

Kapcsolódva az európai szomszédünnep mozgalomhoz, a Civil Kapocs Egyesület felvállalta a Kistói utcában és a környéken lakók számára a 'Kistói Szomszédünnepek' szervezését. "Mi ezzel a célotok?" Gyanakodtak először sokan, akik valami mögöttes szándékot sejtettek a kezdeményezésünk mögött, várva, hogy mikor kerülnek elő a többszázezres edénykészletek vagy hasonlók, de végül kellemesen csalódtak. A célunk az, hogy minél sűrűbben, minél kellemesebb perceket töltsünk együtt a szűkebb értelemben vett lakóhelyünkön.  Csak utólag derült ki, hogy valójában milyen nagy igény volt egy ilyen kezdeményezésre.

Igazán jó hangulatban telt az immár harmadik alkalommal megrendezett 'Kistói Szomszédünnepünk'. Bár sokan elutaztak a hosszú hétvégén, ennek ellenére sem voltunk kevesen. Nyugodtan ki lehet mondani, hogy mindenki kitett magért. Olyan sütemény-költeményekkel, kompozíciókkal teltek meg az asztalok, hogy azt még egy profi rendezvényszervező is megirigyelte volna.

Ez a minden szempontból igényes kompozíció vitte el a pálmát.

A felállított 6x10 méteres sátor is jól vizsgázott: a napsütés és a zápor ellen is tökéletesen megvédett minket és a felszerelésünket is. Külön köszönet Sándor Mikinek a színvonalas előadásért! A borkóstolás először volt a szomszédünnep programjának része, művelődhettünk kicsit ezen a téren is.

Szerencsére most már szinte mindenki számára teljesen világos volt a szomszédünnep - a lehetőségéhez mérten mindenki hozzon valamit - konstrukciója, ami tökéletesen működött. A gyerekeknek finom szörpökből készültek az itókák. Többen igazán jól sikerült házi készítésű szörpöket hoztak, volt is hozzá szomjas gyerekszáj bőven.

A délután a mozgás jegyében telt: kosár, tengó, tollaslabda, kidobós és más ügyességi játékok vették birtokba a még szabad aszfaltcsíkot. Szívesen láttuk a környékbeli utcákból érkezőket is. Idén nem lángos, hanem zsíros kenyér és zöldhagyma volt a kínálatunk. A hagyma olyan finom volt, hogy még elvitelre is kértek.

Csilla segítségével serényen készültek az 'életfák'.

Márti néni  kéz- és arcfestése és Tánya néni kézműves foglalkozása.

A sorverseny sem maradt el.

A FIESTA Táncklub is eljött idén is, meg is alapozták a fesztivál hangulatot.

Ez a Kistói Szomszédünnep szervezés a Civil Kapocs Egyesület egyik leghálásabb tevékenysége, mert itt nem kritizálunk, számonkérünk vagy okozunk - megérdemelten - kellemetlen pillanatokat a helyi közéletben résztvevőknek, hanem közösen és kellemesen 'szomszédünneplünk'. Ez a szomszédünnep is nagyon jó hangulatban telt és igazán jó hatással van a Kistói utca mindennapjaira is. Egyre többször látni délutánonként egymással beszélgető kis csoportokat az utcán és ez tényleg jó dolog. Szinte bizonyos, hogy a 'Kistói Szomszédünneplés' kezdeményezésünkkel mi is hozzájárultunk ehhez. Folytatjuk!

Ezt a 'mozgalmat' pilot-projektnek, mintának, példának szántuk mások részére is. Itt szeretnénk megragadni az alkalmat arra, hogy felajánljuk segítségünket azoknak, akik hasonló kezdeményezésen törik a fejüket. Lehet akár szó közterület-használatról, a lejátszott zenék után artisjus jogdíj megfizetéséről vagy bármilyen más felmerülő kérdésről vagy hiányzó, de a mi rendelkezésünkre álló eszközről. Szívesen osztjuk meg a tapasztalatainkat és segíthetünk akár a szórólapok készítésében is.

 

Holnap harmadik alkalommal rendezzük meg a 'Kistói Szomszédünnepet'. Idén majálisra vesszük a figurát, de a munkásosztály elért eredményei és a nemzetközi osztályharc vívmányai helyett szimplán a tavaszt fogjuk köszönteni. Szívesen látunk minden környékbelit, aki a szomszédaival együtt, tartalmasan szeretné eltölteni az idei május elsejét. Belépő nincs, viszont egy üveg minőségi szörpnek és/vagy egy kis házi süteménynek nagyon örülnénk! Bővebb információ a Kistói Szomszédünnep fészbúk csoportunkban.

 

Az európai szomszédünnep-hez csatlakozva a Civil Kapocs Egyesület idén felvállalta a KISTÓI SZOMSZÉDÜNNEP megszervezését. Majdnem kicsúsztunk a határidőből, mert tavaly szeptemberben voltak a 2000-ben Párizsból indult kezdeményezés keretében rendezett szomszédünnepek. Szerencsére minden jól alakult: időben megérkezett a közterület-foglalási engedély, elkészültek az eseményre készített kitűzők, molínók, oklevelek és hál' Istennek az időjárás is kegyes volt hozzánk.

 

Reméljük az időjárás nem fog keresztbe tenni és remélhetőleg vihar nélkül megússzuk az első KISTÓI SZOMSZÉDÜNNEPET. Rossz idő nincs csak rossz felszerelés - szokták mondani -  de érthető módon nem viharkabátot terveztünk partiszerkónak. Egyenlőre reménykedünk, mert nagyon nem tehetünk mást.

 

 

"...A Szomszédünnep célja, hogy a városokban, ugyanazon a szűk területen belül, mégis egymástól elszigetelten élő emberek, akik nap mint nap egymás mellett szállnak be az autóba munkába induláskor, akiknek egy iskolába járnak a gyermekeik, akik ugyanabban a parkban futtatják a kutyáikat, akik minden nap ugyanabban a boltban vásárolnak be munka után – egyszóval a szomszédok, akik látásból már jól ismerik egymást, szót váltsanak egymással. Az első közös együttlét során talán csak azt sikerül elérni, hogy az egy lakóközösségbe tartozó emberek ezután már köszönjenek egymásnak, vagy egymásra mosolyogjanak – de nem elképzelhetetlen, hogy kiderül, hogy a szomszédban egy matektanár lakik, aki szívesen vállal korrepetálást, netán egy vízvezeték szerelő, vagy egy idős úr, akinek jól esik, ha néha segítenek neki a bevásárlásban.

Az immáron negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Szomszédünnep egy olyan nap az évben, mikor egy közös főzés, egy nagy asztalnál együtt elköltött vacsora, közös játékok vagy sportolás, kulturális program vagy kertészkedés, közösségi bolhapiac stb. alkalmával kicsit jobban megismerhetjük szomszédjainkat, s ha volt netán vitánk velük, ezeket is tisztázhatjuk. Hiszen kiderülhet, hogy anélkül, hogy ismernénk egymást, rengeteg mindenben gondolunk hasonlót.

A Szomszédünnep lényege, hogy a kisközösségek magukénak érezzék az ünnepet, érezzék át a saját szervezés örömét, a közösség “kovácsolásának” erejét – így a szervezésben a legnagyobb szerepe a helyi civileknek és aktivistáknak van, akik a saját kisközösségükben kezdik el szervezni az eseményt...."

(www.szomszedunnep.hu)