movie75 document98 business62 business62 paper101 documents15  breakfast13 jarokelo transport305 1 archery6  network73  navigation9 question28  file148   info24

KEZDŐLAP KÖRNYEZET 'SZEMÉT' ÜGY A környezetvédelmi jogász válaszol...

Az Alsónémedi szemétbánya történetét feldolgozó - A pénz nem ehető című - filmünk tegnapi esti bemutatása után e-mailen több - részben azonos tartalmú - lakossági kérdést is kaptunk, amiket megpróbálunk megválaszolni.

...A mai vetítés után gondolkodtam, hogyan lehetne erről az állapotból valamilyen pozitív irányba elmozdulni. Amíg az Önkormányzat birtokában van a szemétbánya, addig nem lesznek feltáró furások, mivel ha valamilyen probléma lenne, akkor a mielőbbi megoldás az Önkormányzatra hárulna az összes kellemetlenségével (pénz, rekultiváció stb.) együtt. Így az Önkormányzatnak ez nem érdeke, de esetlegesen a régi és leendő tulajdonosnak sem....

Dr. Kiss Csaba, az EMLA Egyesület környezetvédelmi jogásza 2012 januárban nyilatkozott nekünk ebben a témában:

...egy ilyen fúrást és a mintavételeket ki finanszírozhatná?...

A mindenkori önkormányzat felelőssége eldönteni, hogy elvégezteti-e ezeket a vizsgálatokat. Szerintünk a pontos vizsgálat és egy megbízható kockázatelemzés elsősorban a tisztánlátás és a későbbi komolyabb problémák lehetőségének kizárása érdekében lenne szükséges. A filmben bemutatottak alapján a korábbi önkormányzatnak komoly felelőssége volt a mai helyzet kialakulásában, ezért joggal várhatnánk el, hogy a kialakult probléma megoldásában - anyagi források biztosításával is - részt vegyen.

 

...előzetesen megoldás lehetne, hogy a terület közelében a locsoló kutak vizét bevizsgálni...

Szerintünk ezt a dolgot - első körben - még lehetőségként sem kellene forszírozni...

 

...az Acsaiék még pénzt is kérnének azért, hogy visszavegyék az ajándékot????...

A korábbi ajándékozó valamekkora összeget fizetett az önkormányzat részére a társulási tagsági díj és más költségek finanszírozására. A jelenleg elsőfokra visszatett bírósági keresetünk egyetlen fennmaradt tárgya ez a bizonyos befizetési bizonylat. Azt nem tudjuk, hogy most pontosan mekkora összeget kér a korábbi ajándékozó. Talán még az is lehet, hogy többet kér, mint amennyit korábban befizetett, de ez még most nem nyilvános.

 

 

...miért nem láthattuk az Ad Hoc bizottság teljes anyagát?...

Már korábban is közzétettük, de itt is közreadjuk:

és a 2006-os környezetvédelmi felülvizsgálat anyagát is...

Az aszfalttörő mögötti terület anyaga 1. rész

Az aszfalttörő mögötti terület anyaga 2. rész

A volt bontó mögötti terület anyaga