movie75 document98 business62 business62 paper101 documents15  breakfast13 jarokelo transport305 1 archery6  network73  navigation9 question28  file148   info24

KEZDŐLAP KÖRNYEZET 'SZEMÉT' ÜGY ACSAI VS ALSÓNÉMEDI NK

Az egyesületünk által figyelemmel kísért egyik legfontosabb, legnagyobb horderejű ügy az Acsai-féle lezárt lerakó, illetve a kb. félmilliárd forintra rúgó rekultivációs kötelezés sorsa. Azt fontos megjegyezni, hogy elvileg a hulladéklerakó üzemeltetőjének lett volna a kötelessége 'félretenni', elkülöníteni a hulladékelhelyezési díjból azt a pénzösszeget, ami a rekultiváció és a 30 éves utógondozás költségeit fedezné. Elvileg. Ehelyett ebben az esetben a lezárt lerakó tulajdonjoga a rekultivációs kötelezettséggel együtt elajándékozásra került az Alsónémedi Önkormányzat részére, aki pályázati forrásból remélte finanszírozni a költségek nagy részét.

 

A lerakó előéletéről már több cikkünkben tettünk említést, később egy teljes - az Ökotárs Alapítvány által támogatott - kiadványunkat is ennek szenteltük. A lezárt lerakóval 2010. október utáni történések sem tekinthetők sima ügynek.

2011. 05. 26-i kt. ülésen javasoltuk, hogy talán nem kellene elhamarkodott döntést hozni, de a pgm áttolta a testületen a döntést, bár pár nappal előtte még éppen ellenkező állásponton volt. A pálfordulás oka talán a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi osztályán ez ügyben indult nyomozás lehetett, mindenesetre Bálint képviselő úrnak - aki általában maximálisan egyetért a pgm-mel - az utolsó döntés meghozatalakor már halaszthatatlan dolga akadt. Felettébb kellemetlen, mert  még 2011. május 23-án csak rajta múlt a döntés:

"...visszaadjuk-e a szemétbányát...."

Bálint Sándor : NEM

dr. György Balázs: NEM

Szántó Erzsébet: NEM

Vincze József: NEM

Zsin Géza: NEM

Józan Krisztián: IGEN

Józan Sándor: IGEN

Némedi Rezső: IGEN

Török Lajosné: IGEN


Később készült egy környezetvédelmi szakjogász által készített tanulmány is, amit persze az önkormányzat azóta is hét lakat alatt őriz. A szakvélemény legalább egy részének megismerése érdekében indított keresetünk most másodfokú szakaszban van. A lerakó korábbi tulajdonosa nem akaródzik visszavenni a rekultivációs kötelezettséggel terhelt lerakót, ebben az ügyben folyó bírósági eljárás szintén másodfokú szakaszban van. Erről a másodfokú eljárásról próbálunk első kézből tájékozódni:

 

Rajtunk nem fog múlni, megpróbáljuk a nyilvánosságot a lehető legnagyobb mértékben tájékoztatni kivéve, ha ez az önkormányzat anyagi érdekeit közvetlenül sértené, mert abban az esetben - ahogy eddig is - priorizálnunk kell majd.