movie75 document98 business62 business62 paper101 documents15  breakfast13 jarokelo transport305 1 archery6  network73  navigation9 question28  file148   info24

KEZDŐLAP KÖRNYEZET 'SZ@R' ÜGY Egy polgármester szerint életcélom lett a sz@rakodás

Egy polgármester szerint életcélom lett a sz@rakodás

Idézet a hírmondóban megjelent polgármesteri beszámolóból:


...Beadásra került a szennyvíztisztító bővítése és felújítása c. pályázat. Reménykedünk a pályázat kedvező elbírálásában. Ez esetben cca. 380 milliós támogatáshoz jutna a település. Sajnos a településen vannak olyan személyek, akik az életüket tették fel arra, hogy negatív módon tüntessék fel ezt a pályázatot. Félremagyarázva, riogatják a lakosokat, hogy emiatt fog emelkedni a szennyvízkezelés lakossági díja. A pályázati anyagban szereplő számok csak tájékoztató jellegűek. Nem ismerjük a beruházás teljes összegét sem, csak terv szinten. Ezt a beruházást mindenképpen meg kell valósítani. A nagy összegű bírságoktól csak az ment meg bennünket hogy befogadott pályázatunk van. Ha nem vennénk igénybe a pályázati pénzt, akkor vennénk ki a némedi lakosok zsebéből azt a 380 millió forintot. Takarékos gazdálkodással lehet legjobban kordába tartani az árakat nem pedig a pályázati pénzek kihagyásával...


 

Kikérem magamnak, mert ez a sz@rakodás életcélnak elég silány lenne! Ezer bocsánat, hogy nem tartom jó ötletnek hogy egy gazdag, rendkívül magas saját bevételekkel rendelkező önkormányzat feleslegesen és értelmetlenül sarcolná a lakosságot olyan terhekkel, amik esetleg elkerülhetőek lennének. Talán jópáran vannak olyanok akiknek nehezére esik vagy képtelenek elképzelni, hogy - főleg most - havi néhány ezer forint többlet költség is komolyan terhelné jónéhány alacsonyabb jövedelemmel rendelkező némedi család büdzséjét. Ráadásul testületi üléseken a kommunális adó bevezetésének terve is már számos alkalommal elhangzott a polgármester szájából.

 

Nem önmagában a pályázattal van gondom, hanem azzal, hogy szerintem egész egyszerűen rosszul lett előkészítve. Szerintem rossz adatokból indult ki a kalkuláció. A majdani tervezett szennyvízdíjakat sem az ujjamból szoptam, a rendkívüli ülés anyagában volt benne. A lenti irományból kiderül, az első kalkuláció alapján még magasabb díjakat számoltak, de ezeket tartják elfogadható kompromisszumnak. Ez van leírva, ez van a pályázati anyagban, a többi mellébeszélés. A tervező, aki a költségbecslést végezte számos referenciával és gyakorlati információval rendelkezik, emiatt én elfogadnám kiindulásnak az általa készített előzetes kalkulációt.

Mondhatnám azt is, hogy a fenti - a hírmondóban megjelent - polgármesteri tájékoztatás szemenszedett hazugságokat tartalmaz esetleg azt, hogy ez egy masszív dezinformálás, inkább csak azt mondom, hogy meglehetősen merész. Ehhez éppen elég figyelmesen elolvasni a rendkívüli üléshez kapott kétoldalas anyagot.

A jelenlegi szennyvízdíj nettó 280 Ft+ÁFA/m3, az anyagban nettó 390-405 Ft van tervezve. A szó elszáll, az írás megmarad.