movie75 document98 business62 business62 paper101 documents15  breakfast13 jarokelo transport305 1 archery6  network73  navigation9 question28  file148   info24

KEZDŐLAP CIVIL KONTROLL BRÓKERBOTRÁNY JOBB ISMERETSÉGBEN ÁLLÓ

MNB: félmilliárd forint bírság engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás miatt

Budapest, 2015. december 3., csütörtök (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatás miatt 500 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Biztonság-Trade Kereskedelmi és Tanácsadó Kft.-re, és megtiltotta, hogy a társaság a nyilvánosságtól származó, visszafizetendő pénzeszközöket gyűjtsön - tájékoztatta a jegybank csütörtökön az MTI-t.

A tájékoztatás szerint az MNB a - már felszámolás alatt lévő - Hungária Értékpapír Zrt.-nél (Hungária) végzett célvizsgálata, illetve ügyfélbejelentések, és nyilvános közlések nyomán piacfelügyeleti eljárást folytatott le a Biztonság-Trade-nél.
A jegybank megállapította: a Hungáriával azonos székhelyű és ugyanazon vezető tisztségviselőkkel és tulajdonosokkal bíró Biztonság-Trade nem rendelkezett pénzügyi tevékenység végzésére vonatkozó jegybanki tevékenységi engedéllyel. A társaság ennek ellenére üzletszerű tevékenység keretében, kölcsönszerződések formájában, jelentős hozamokat ígérve, többféle mértékű garantált hozamot is vállalva gyűjtött be különböző összegeket számos ügyféltől, jellemzően készpénzben, az adófizetéssel és pénzmosás megelőzésével kapcsolatos előírásokat mellőzve - írják.
A közlemény szerint a Biztonság-Trade nagyon kedvezőnek tűnő befektetési lehetőséggel kecsegtette befektetőit: 2013-ban például átlagosan 20, a társasággal jobb ismeretségben álló ügyfeleknek 30-40 százalékos éves hozamot ígértek. Ugyanakkor - bár az átvett pénzeszközökre visszafizetési kötelezettsége volt - mostanáig több mint 4 milliárd forintot nem térített meg a befektetőknek.
A kiszabott bírságtétel meghatározásánál súlyosító körülménynek számított egyebek mellett, hogy a Biztonság-Trade súlyosan és ismétlődően szegte meg a jogszabályokat, amivel kiemelkedő befektetői kockázatot idézett elő. A társaság emellett rosszhiszeműen professzionális, engedélyezett piaci szereplő látszatát keltette ügyfelei felé, kihasználva azt a tényt, hogy vezető tisztségviselői megegyeztek egy, a tevékenységének végzésekor még az MNB nyilvántartásában szereplő, engedélyezett befektetési vállalkozás vezetőivel - áll a jegybank közleményében.
Az MNB a tájékoztatásban hangsúlyozza: a pilótajátékok jellemzője, hogy akár rövidtávon valószínűtlenül magas, kétszámjegyű hozamokat ígérnek, nemegyszer tőke- vagy hozamgaranciát is vállalva. A kereskedelmi banki kamatok, tőkepiaci hozamok világszerte tapasztalt csökkenése azonban sehol sem teszi lehetővé ekkora mértékű megtérülés tartós elérését, tehát ezekben az esetekben megtévesztik a befektetőket - írják.


gde \ gfp

MTI 2015. december 3., csütörtök 10:34

Az eredeti közlemény az mnb.hu-n >>> határozat >>>