movie75 document98 business62 business62 paper101 documents15  breakfast13 jarokelo transport305 1 archery6  network73  navigation9 question28  file148   info24

KEZDŐLAP CIVIL KONTROLL BRÓKERBOTRÁNY

MNB: félmilliárd forint bírság engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás miatt

Budapest, 2015. december 3., csütörtök (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatás miatt 500 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Biztonság-Trade Kereskedelmi és Tanácsadó Kft.-re, és megtiltotta, hogy a társaság a nyilvánosságtól származó, visszafizetendő pénzeszközöket gyűjtsön - tájékoztatta a jegybank csütörtökön az MTI-t.

A tájékoztatás szerint az MNB a - már felszámolás alatt lévő - Hungária Értékpapír Zrt.-nél (Hungária) végzett célvizsgálata, illetve ügyfélbejelentések, és nyilvános közlések nyomán piacfelügyeleti eljárást folytatott le a Biztonság-Trade-nél.
A jegybank megállapította: a Hungáriával azonos székhelyű és ugyanazon vezető tisztségviselőkkel és tulajdonosokkal bíró Biztonság-Trade nem rendelkezett pénzügyi tevékenység végzésére vonatkozó jegybanki tevékenységi engedéllyel. A társaság ennek ellenére üzletszerű tevékenység keretében, kölcsönszerződések formájában, jelentős hozamokat ígérve, többféle mértékű garantált hozamot is vállalva gyűjtött be különböző összegeket számos ügyféltől, jellemzően készpénzben, az adófizetéssel és pénzmosás megelőzésével kapcsolatos előírásokat mellőzve - írják.
A közlemény szerint a Biztonság-Trade nagyon kedvezőnek tűnő befektetési lehetőséggel kecsegtette befektetőit: 2013-ban például átlagosan 20, a társasággal jobb ismeretségben álló ügyfeleknek 30-40 százalékos éves hozamot ígértek. Ugyanakkor - bár az átvett pénzeszközökre visszafizetési kötelezettsége volt - mostanáig több mint 4 milliárd forintot nem térített meg a befektetőknek.
A kiszabott bírságtétel meghatározásánál súlyosító körülménynek számított egyebek mellett, hogy a Biztonság-Trade súlyosan és ismétlődően szegte meg a jogszabályokat, amivel kiemelkedő befektetői kockázatot idézett elő. A társaság emellett rosszhiszeműen professzionális, engedélyezett piaci szereplő látszatát keltette ügyfelei felé, kihasználva azt a tényt, hogy vezető tisztségviselői megegyeztek egy, a tevékenységének végzésekor még az MNB nyilvántartásában szereplő, engedélyezett befektetési vállalkozás vezetőivel - áll a jegybank közleményében.
Az MNB a tájékoztatásban hangsúlyozza: a pilótajátékok jellemzője, hogy akár rövidtávon valószínűtlenül magas, kétszámjegyű hozamokat ígérnek, nemegyszer tőke- vagy hozamgaranciát is vállalva. A kereskedelmi banki kamatok, tőkepiaci hozamok világszerte tapasztalt csökkenése azonban sehol sem teszi lehetővé ekkora mértékű megtérülés tartós elérését, tehát ezekben az esetekben megtévesztik a befektetőket - írják.


gde \ gfp

MTI 2015. december 3., csütörtök 10:34

Az eredeti közlemény az mnb.hu-n >>> határozat >>>

 

 

 

Javított közlemény a Hungária Értékpapír ügyben...kár, hogy csak egy dátum volt rossz.

 

A tegnapi képviselő-testületi ülésen megtudhattuk, hogy a Hungária Értékpapír zRt-hez kirendelt felügyeleti biztos tájékoztatása szerint Alsónémedi Önkormányzatának nincs diszkont kincstárjegye. Annak ellenére, hogy az 2014. év végi állapotra kiadott igazolás szerint még több, mint egymilliárd forint értékű kincstárjeggyel rendelkeztünk. A papír sokat elbír.

 

 

Buda-Cash/Quaestor - figyelo.hu - Windisch: egy könyvvizsgáló a közös kapocs a brókerbotrányban

    Budapest, 2015. március 13., péntek (MTI) - Egy könyvvizsgáló a közös kapocs a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a DRB Bankcsoport botrányban - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke a figyelo.hu-nak adott interjúban pénteken.

 

Az Alsónémedi Önkormányzat több, mint egymilliárd forint értékű diszkont kincstárjegye ragadt be a Hungária Értékpapírnál. Biztosan jó ideig el fog tartani, amíg tételesen átnyálazzák az ügyfélszámlákat. Csak akkor fog kiderülni, hogy valóban megvannak-e azok a diszkont kincstárjegyek, amiket a brókercég kimutatott az önkormányzatnak. A legsúlyosabb verzió az lehet, hogy az értékpapír nincs meg, az árát meg valami másra költötték. Sajnos ilyen esetek pár évente előfordultak nagy, nemzetközi cégeknél is. (MF Global, Refco). Ilyen esetekben az ügyfél a felszámolás során szembesül azzal, hogy nincs is olyan értékpapírja, amiről azt hitte, hogy van. A sors fura fintora az is, hogy a brókercég előzetes letartóztatásában lévő tulajdonos-vezetőjét a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2013-ban az év vállalkozója díjjal tüntette ki. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy az önkormányzatnál utóbbi hónapokban úgy 'centizék ki' a megtakarítás-gazdálkodást, hogy minél kevesebb kincsárjegyet kelljen beváltani. A szerencse a szerencsétlenségben viszont az, hogy március 15-ig érkezik be a helyi adóbevételek egy része.(kb. a fele). Ne is gondoljunk bele abba, hogy mi  lett volna, ha mondjuk március végén borul a bili a Hungária Értékpapírnál és az adóbevételből befolyó felesleges likviditást is befektetik kincstárjegybe a Hungáriánál. Szerencsére nem így történt.


Rövidtávon sajnos el lehet felejteni a nagyívű terveket és úgy kell áttervezni a költségvetést, mintha nem is lenne az bizonyos egymilliárdocska. 2015-re 563 millió forinttal több kiadást terveztek, mint bevételt, de erre a lyukra - a mai állapot szerint - nincs fedezet. Nem lesz könnyű, hiszen közben az ABÉVA Kft-nek is törlesztenie kell a 2009-ben kibocsátott (deviza)kötvényét, ráadásul demoklész kardjaként ott függ még az árfolyamkockázat is.

Windisch László MNB alelnök szerint a Hungaria Értékpapírnál a gyanús pénzfelvételekre figyeltek fel. Ennek kapcsán a feltárt kár 'csak' egymilliárd forint körül van, azonban volt egy zártkörű kötvényprogram is - amire ha nincs fedezet - 5-6 milliárd forint lehet a hiány. Ha netán így lesz, akkor nem lesz sok esély az egymilliárd forintunk visszakapására.

 

Közlemény a Hungária Értékpapír zRt ügyében tartott zárt testületi ülés kapcsán >>>


 


MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az MNB részlegesen felfüggesztette a Quaestor engedélyét

Budapest, 2015. március 10., kedd (MTI) - Részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez - közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az MNB részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét

Budapest, 2015. március 6. A Hungária Értékpapír Zrt. irodája Budapesten, a II. kerületi Zsigmond téren, a Hungária Centrum Irodaházban 2015. március 6-án. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt március 5-én este részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez és büntető feljelentést is tett az illetékes rendőr-főkapitányságon. (forrás: MTI)

Azonosító: DSZZS20150306201Az Alsónémedi Önkormányzat a Hungária Értékpapír zRt.-vel működött és működik együtt az önkormányzat megtakarításainak kezelése során. Egymilliárdos forintos nagyságrendű tételről lehet szó Alsónémedi vonatkozásában. Az álmoskönyvek szerint semmiképpen sem jó ómen, ha már a büntető feljelentést is megtették, ezért őszintén reméljük, hogy az ügy nem fogja hátrányosan érinteni az önkormányzat megtakarításait. Az ázsiai részvények piaci ár feletti eladása ügyében már évekkel ezelőtt próbáltunk részleteket megtudni, de nem jártunk sikerrel

 

Mögpróbáltam mögtudakó'ni Seres Úrtó', hogy mi a kénküves ördög patája moroghat a macskába'?

Mer' hogy egyedű' az embörnek ippeg kétsző' olyan nőhéz rágyünni mint, ha sögítsége vóna.

Valamitű' , valahogyan   csak   dorombol  az  istenadta   macskája, neem?

Az áldóját! Hát Seres Úr biza nöm födte föl neköm a dorombolás  hétpöcsétös titkát, mer' ez csak a macskára meg a Seres Úrra tartozik.

S amíg a macska nem akarja, biza addig Ő sem árulja el vala: nézzek biza én bele a macskába' hogy hun lehet a morgója!

 

Ázsiai részvények, itt a piros, hol a piros?

Ez a részvény dolog korábban azért került gyújtópontba, mert a volt pgm Dr. György Balázs Úr egy (legvégül nem is annyira) rosszul elsült pénzügyi befektetést próbált - szerintem hamisan - az évszázad befektetéseként feltüntetni.

 

HOGY KERESÜNK 50%-OT???

HA ITT VESZÜNK:

 

...ÉS ITT ADUNK EL????

 

HAMAROSAN MEGTUDHATJUK...