movie75 document98 business62 business62 paper101 documents15  breakfast13 jarokelo transport305 1 archery6  network73  navigation9 question28  file148   info24

KEZDŐLAP CIVIL KONTROLL SAVAZÓKÁD

Ide mártogatjuk be azokat, akiknek szerintünk egy kis savazásra lehet szükségük ahhoz, hogy visszanyerjék eredeti fényüket. Ahogy a delikvenseknek, nekünk sem felemelő érzés kendőzetlenül kritizálni, mert nem éppen dicsőséges vagy hálás feladat szókimondónak, 'megmondónak' lenni, de úgy gondoljuk hogy:


“Az igaz barát nem az, aki meghív egy drága ebédre, hanem az, aki halkan odaszól, hogy beragadt a fogad közé egy darab káposzta.”

- Terepmintás gatyájuk van? - kérdezi a vevő a military boltban. - Biztosan tudjuk, hogy valahol van, csak nem találjuk! - válaszol az eladó. Nos, a fenti párbeszédhez hasonlókat Rejtő regényekben szoktunk olvasni, nem egy bizottsági ülésen hallani. Történt ugyanis, hogy dr. Tüske Zoltán - a pénzügyi bizottsági tagja -  korábbi bizottsági ülésen felvetette, hogy honnan is kellett volna tudnia arról, hogy az Alsónémedi Önkormányzat megtakarításait (diszkont kincstárjegyben) a Hungária Értékpapír zRt. kezeli. Akkor azt a választ kapta, hogy ez köztudomású tény és számos csatornán keresztül értesülhetett volna erről a bizottsági és testületi jegyzőkönyvekben, akár még az Alsónémedi Hírmondóban is.

 

Anyánk jó egészségnek örvend, köszönjük! Talán mégis célszerű és a településnek mindenképpen olcsóbb lenne, ha az ABÉVA Kft.-t képviselő Belágyi Tamás ügyvezető úr volna szíves jogszerűen megküldeni olyan közérdekű adatokat, amihez hasonlókat már egy bíróságon végződött több éves huza-vona után amúgy is megküldött. Már megint kezdődik az a nyilvánvaló hazudozás, hogy 'az adatszolgáltatásra másolatkészítést nem igénylő lehetőség nincs', pedig a korábbi adatszolgáltatásnál az ügyviteli rendszerből közvetlenül előállított adatokat kaptunk. Magyarán nem kellett sem kinyomtatni, sem másolni.

 

Szinte felfoghatatlan, ami a tegnapi pénzügyi bizottság ülésén történt. Pénzügyi szakemberek bevonásával az ABÉVA Kft. felügyelő bizottsága javasolta a pénzügyi bizottságnak 'Az évtized beruházása Alsónémedin' kötvény azonnali forintosítását. Ezzel azonnali 80 millió forint körüli árfolyamveszteséget és a 2% kamatkülönbséggel évi 14 millió forint körüli biztos kamatveszteséget elszenvedve. Miközben a kötvény kibocsájtása óta rendelkezésre áll a finanszírozó részéről a STOP LOSS limit kikötése. Magyarán, ha az euró elér egy bizonyos árfolyamszintet, a kötvény azonnal forintra konvertálódik a további árfolyamveszteségek elkerülése érdekében. 

 

Egyetlen percet, ennyit sem áldozott tegnap az Alsónémedi Önkormányzat képviselő-testülete arra, hogy megemlékezzen a kommunista diktatúrák világszerte 100 milliónyi áldozatáról. 60 másodpernyi néma csendhez különösebb előkészületeket sem kell tenni, beszédet írni, stb. Pedig a képviselő-testületi ülés idén is - ahogy tavaly is - éppen a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjára esett. Szép számmal tartottak országszerte megemlékezéseket. Ők nem csak egy percet áldoztak az emlékezés oltárán, hanem annál kicsit többet. Miért nem jutott eszébe senkinek senkinek sem? Pedig nemzeti radikális alpolgármesterünk van, ha másnak nem, hát neki illett volna 'hivatalból' erre gondolni. A pgm és a képviselők is sokkal inkább a saját dolgaikkal, őket közvetlenül is érintő ügyekkel voltak elfoglalva. Talán még az is előfordulhat, hogy egyesek (persze titkon) némi romantikával gondolnak vissza a magyarországi kommunizmus évtizedeire és nem is nagyon erőltetik ezt a dolgot. Pedig Alsónémedi sem lehetett anno mentes a nép nevében, a nép ellen elkövetett gaztettektől, de most egyetlen perc is drága volt arra, hogy azokról emlékezzünk meg, akik életüket a szerencsésebbek csak éveiket voltak kénytelenek áldozni a kommunizmus oltárán. Mára az ideológiát felváltotta az érdek: "...the business of business is business..."   (Milton Friedman)

 

Az elmúlt hónapokban többször felvetettük, hogy talán nem ártana megvizsgálni az ABÉVA Kft. jelenleg még euróban lévő kötvényének forintra konvertálását, mivel az MNB alapkamata 2014. július óta már csak 2,1 %. Rendre mindig azt a választ kaptuk, hogy a kötvényt jobban megéri euróban tartani.

 
További cikkeink...