movie75 document98 business62 business62 paper101 documents15  breakfast13 jarokelo transport305 1 archery6  network73  navigation9 question28  file148   info24

KEZDŐLAP CIVIL KONTROLL DIALÓGUSOK KÉRDÉSEK A JEGYZŐHÖZ NO ANSWER, NO COMMENT, NO PASARAN?

NO ANSWER, NO COMMENT, NO PASARAN?

Többek között az általunk létrehozott és működtetett önkormányzati dokumentumtár aktualizálása érdekében közérdekű adatigénylést küldtem a polgármesteri hivatalnak. Az www.alsonemedi.hu honlapon közzétett pdf-ek részben még mindig ékezethibásak. Sem elutasítás, ahogy válasz sem érkezett, rövidesen lejár a 30 napos jogorvoslati határidő. Végső esetben újabb kereset-kiegészítést fogok beadni a Pesti Központi Kerület Bírósághoz. A 2011 július 7-i adatigényléssel kapcsolatban már megtettem.

 

A Hivatal évek óta nem teljes egészében, illetve rosszul tesz eleget  Áht-ben és a 2005. évi XC. törvényben szabályzott közzétételi kötezettségének is. Egy előterjesztésében a korábbi törvénysértő gyakorlatot Rozgonyi Erik Címzetes Főjegyzőnk is elismerte:

10. sz. napirendi ponthoz:

A Bizottság korábbi Elnöke több alkalommal felhívta a figyelmemet arra, hogy még mindig nem tette a Polgármesteri Hivatal közzé 2010. évi nagy összegű szerződések adatait. A vonatkozó jogszabályok szerint a nettó 5 millió forintot meghaladó szerződések összegeit negyedévente frissítve közzé kell tenni,  a 2010-es lemaradásunkat a Bizottság ülésére pótoljuk. A továbbiakban nagyobb figyelmet  fogunk fordítani ezen jogszabályi kötelezettség betartására is.

'Valami' persze közreadásra került, csak éppen nem a törvényben meghatározott szállítónkénti, hanem beruházásonkénti csoportosításban. Így volt olyan szállító, aki összesen több, mint 5 milliót számlázott, de mégsem került bele a közreadott listába.

Nem akarnám erre is feltenni az életem - mert már lassan minden életem a hivatalé lesz - de már megint (még mindig) nincs fenn a 2011. évi. II. negyedéves lista. A 2011 első negyedéves is egy vicc.

Infoszabadság és transzparencia ügyben még van mit 'finomítani'.


Ide vonatkozó részlet az adatvédelmi törvényből

20. § (1) A közérdekű adat megismerése iránt bárki - szóban, írásban vagy elektronikus úton - igényt nyújthat be.
(2) A közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő szerv az igény tudomására jutását követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget.
(3) Az adatokat tartalmazó dokumentumról vagy dokumentumrészről, annak tárolási módjától függetlenül az igénylő másolatot kaphat. Az adatot kezelő szerv kizárólag a másolat készítéséért - legfeljebb az azzal kapcsolatban felmerült költség mértékéig terjedően - állapíthat meg költségtérítést, amelynek összegét az igénylő kérésére előre közölni kell.
(4) Ha a közérdekű adatot tartalmazó dokumentum az igénylő által meg nem ismerhető adatot is tartalmaz, a másolaton a meg nem ismerhető adatot felismerhetetlenné kell tenni.
(5) Az adatigénylésnek közérthető formában és - amennyiben az aránytalan költséggel nem jár - az igénylő által kívánt technikai eszközzel, illetve módon kell eleget tenni. Az adatigénylést nem lehet elutasítani arra való hivatkozással, hogy annak közérthető formában nem lehet eleget tenni.
(6) Az igény teljesítésének megtagadásáról, annak indokaival együtt, 8 napon belül írásban vagy - amennyiben az igényben elektronikus levelezési címét közölte - elektronikus úton értesíteni kell az igénylőt.
(7) A közérdekű adat megismerése iránti igény teljesítése nem tagadható meg azért, mert a nem magyar anyanyelvű igénylő az igényét anyanyelvén vagy az általa értett más nyelven fogalmazza meg.
(8) Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerveknek a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő szabályzatot kell készíteniük.
(9) A 19. § (1) bekezdésében meghatározott szervek évente értesítik az adatvédelmi biztost az elutasított igényekről, valamint az elutasítások indokairól.
21. § (1) Ha a közérdekű adatra vonatkozó igényét nem teljesítik, az igénylő a bírósághoz fordulhat.
(2) A megtagadás jogszerűségét és megalapozottságát az adatot kezelő szerv köteles bizonyítani.
(3) A pert a megtagadás közlésétől, illetve ennek elmaradása esetén a 20. § (2) bekezdésében meghatározott határidő eredménytelen elteltétől számított 30 napon belül az ellen a szerv ellen kell megindítani, amely a kért felvilágosítást megtagadta.

 


feladó : Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
címzett: polgármester < Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. >
dátum: 2011. augusztus 15. 18:31
tárgy: Közérdekű adatigénylés 2011. július 26. és 2011. július 7-i közérdekű adatigénylés

 


Tisztelt Polgármester Úr!


2011. július 7-én és 2011. július 26-án közérdekű adatigényléseket küldtem a Polgármesteri Hivatal felé. A avtv-ben és helyi szabályzatban is meghatározott az elutasítás 8, az adatszolgáltatás 15 napos határideje is lejárt.

Kérem, hogy a Hivatal adjon felvilágosítást a lenti közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatban!

Tájékoztatását és esetleges intézkedését előre is köszönöm!


Üdvözlettel:


Juhász Zoltán


---------- Továbbított levél ----------

Feladó: < Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. >
Dátum: 2011. július 26. 10:29
Tárgy: Közérdekű adatigénylés 2011. július 26. és 2011. július 7-i közérdekű adatigénylés
Címzett: "szabone.juli" < Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. >, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


Kedves Juli!


Közérdekű adatszolgáltatás keretében szeretném megkapni az alábbi adatokat:

-Alsónémedi Nagyközség Képviselő-testületének és bizottságainak 2011. január 1. és június 30. közötti nyílt és zárt üléseinek jegyzőkönyveit  word formátumban.

-Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának 2011. január 1. és 2011. június 30. közötti időszakra vonatkozó főkönyvi kivonatát és a főkönyv szállító naplóját pdf formátumban.

-Alsónémedi Nagyközség Képviselő-testületének 2011. június 17-i ülésének hangfelvételét.

(Nagy méretű fájlok küldéshez célszerű a https://www.wetransfer.com oldalt használni.)

A mai közérdekű adatigénylés iktatásáról és iktatószámáról értesítést szeretnék kapni.

Tájékoztatást kérnék a 2011. július 7-én küldött közérdekű adatigényléssel kapcsolatban is.


Üdvözlettel:

 


Juhász Zoltán